Corina Willemse-Mouthaan
Notarieel medewerker
Specialist op gebied van
Samenwonen kan mét, maar ook zonder samenlevingscontract. Je kunt je als partners bij de gemeente op hetzelfde adres laten inschrijven, maar daar is geen samenlevingscontract voor nodig.
Je kunt kiezen voor een samenlevingscontract, maar het hoeft niet. Als je wat wilt regelen voor scheiding en overlijden (inclusief het partnerpensioen) kies je voor een samenlevingscontract bij de notaris.
In de wet staan regels voor getrouwde partners die scheiden of overlijden. Deze regels gelden niet voor partners die ongetrouwd samenwonen. Zij moeten, als zij dat willen, hun eigen regels ‘maken’ in een samenlevingscontract en/of een testament. In een samenlevingscontract kunnen, kort gezegd, regels worden opgenomen voor scheiding en overlijden (voor de gezamenlijke spullen). Met een testament wordt ervoor gezorgd dat de partner bij overlijden erft (de privé-eigendommen).
Wat kan er met een samenlevingscontract allemaal geregeld worden? Je bent als partners in principe vrij om zelf je eigen regels te maken. Hieronder is een aantal onderwerpen genoemd die in een samenlevingscontract vaak geregeld worden.
In het samenlevingscontract kun je afspraken maken voor het geval je als partners uit elkaar gaat. Wie krijgt dan welke spullen? Vaak kan bij het uit elkaar gaan rechtszaken worden voorkomen door deze zaken in een samenlevingscontract te regelen.
Zonder een samenlevingscontract is er vaak geen recht op nabestaandenpensioen. Bij veel pensioenfondsen is een notarieel samenlevingscontract namelijk verplicht om de partner aan te kunnen melden voor het partnerpensioen (nabestaandenpensioen).
Naast een hypothecaire geldlening heb je misschien ook spaargeld of een schenking in het huis gestoken. Het is goed dit in een samenlevingscontract vast te leggen, zodat bij overlijden of scheiding duidelijk is wie wat in het huis heeft gestopt.
Als er kinderen zijn of komen, werkt misschien een van de partners minder. Dit kan worden gecompenseerd door in het samenlevingscontract een inkomens-en/of alimentatieregeling vast te leggen.
Zonder samenlevingscontract en testament is bij overlijden de overblijvende partner niet beschermd tegen aanspraken van de kinderen. Met een samenlevingscontract en testament kan worden geregeld dat de kinderen pas erven als beide ouders zijn overleden. Als er stiefkinderen zijn, zijn een goed testament en samenlevingscontract extra belangrijk.
Bij het erven van een partner is het hebben van een notarieel samenlevingscontract een van de manieren om in aanmerking te komen voor de grote belastingvrijstelling van bijna € 700.000. Om te erven van de partner is een testament nodig.
MarkVliet staat voor je klaar!