Specialist op gebied van

Ondernemen

Ondernemen

Alleen goed ondernemen is niet voldoende voor je bedrijf. Het is niet alleen belangrijk dat de juridische zaken rond je  bedrijf goed zijn geregeld, maar ook je privézaken als ondernemer. En dat speelt niet alleen bij de start van je  bedrijf, maar ook later. onderhoud en bouwen aan de juridische structuur blijft nodig. Hierna schetsen wij een aantal juridische aandachtspunten bij het starten van een onderneming als daarna, zoals samenwerken, nieuwe toetreders en geld (uit)lenen.

Start van de onderneming

Voor een succesvol bedrijf zijn niet alleen een goed bedrijfsplan en winstprognoses van belang. Het is ook belangrijk goed gebruik te maken van alle juridische mogelijkheden.

Om succesvol te kunnen ondernemen is het belangrijk de juiste bedrijfsvorm te kiezen. De keuze voor een bedrijfsvorm heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid voor schulden, voor de belastingen die je moet betalen en voor de mogelijkheid om het bedrijf te verkopen.

Je kunt kiezen tussen de volgende Nederlandse bedrijfsvormen:

  • eenmanszaak
  • personenvennootschap (maatschap, vof of cv)
  • coöperatie
  • besloten vennootschap (bv); of
  • naamloze vennootschap (nv).

Elke bedrijfsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Wij kunnen samen met je financieel adviseur helder maken wat die voor- en nadelen voor je betekenen en je adviseren over een keuze.

Juridische vormgeving

Als het bedrijf zich ontwikkelt, zijn er verschillende momenten waarop het belangrijk is dat je stilstaat bij de juridische gevolgen van de ontwikkelingen die zich in je bedrijf voordoen. Wat gebeurt er als je een nieuwe bedrijfsactiviteit ontwikkelt? Is het verstandig het bedrijfspand als ondernemer in privé te kopen, of toch liever door een (aparte) bv? Als er kapitaal nodig is en de verstrekker wil participeren in het bedrijf, wat zijn dan de juridische mogelijkheden?

De ondernemer ‘privé’

Als ondernemer is het goed om na te denken welke risico’s je partner en je gezin lopen. Wil je je  partner/gezin tegen de risico’s van het bedrijf beschermen? Dan is het verstandig om huwelijkse voorwaarden te maken of een goed samenlevingscontract te hebben. Wat gebeurt er met je bedrijf als je onverwacht uitgeschakeld wordt door een ernstige ziekte of verkeersongeval? Kan het bedrijf dan verder zonder jou? Wie neemt de beslissingen? Wie moet jou in de toekomst in je bedrijf opvolgen? Vaak denkt een ondernemer daar te laat over na.

Kunnen wij je helpen?

MarkVliet staat voor je klaar!

Kies een van onze kantoren om contact mee op te nemen

Fijnaart Oudenbosch Roosendaal
Terug