Specialist op gebied van

Huwelijk / Geregistreerd Partnerschap

Huwelijk / Geregistreerd Partnerschap

Door te trouwen maken partners hun relatie officieel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt ook voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Als partners vóór het huwelijk niets bij de notaris regelen dan zijn zij automatisch getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat ze bij scheiding bepaalde bezittingen en schulden die zij hebben moeten delen.

In beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat de partners vanaf het ‘jawoord’ samen één vermogen hebben. De partners worden eigenaar van de bezittingen, maar ook van de schulden die ze tijdens het huwelijk krijgen en vóór het huwelijk samen hadden. Het salaris (en andere inkomsten) van beide partners wordt ook van hen samen. Erfenissen en schenkingen worden niet van hen samen; bezittingen en schulden op eigen naam van vóór het huwelijk ook niet. Als een van de partners vóór het huwelijk schulden heeft, kan ook de gemeenschap van goederen door schuldeisers (degenen die geld tegoed hebben) worden aangesproken, bijvoorbeeld door beslag te leggen. De schuldeiser heeft dan recht op de helft van de verkoopopbrengst van de bezitting waarop beslag is gelegd.

Bij een echtscheiding verdelen de partners de beperkte gemeenschap van goederen; zowel de bezittingen als de schulden. De partners moeten proberen het eens te worden wie welke spullen uit de gemeenschap van goederen krijgt. Daarbij moet de waarde van alle spullen worden vastgesteld. Bijvoorbeeld: als de ene partner de auto uit de gemeenschap krijgt, moet de andere partner iets anders uit de gemeenschap met dezelfde waarde krijgen. Of de partner die de auto krijgt, betaalt de helft van de waarde van de auto aan de andere partner.

Huwelijkse voorwaarden

Door huwelijkse voorwaarden te maken kunnen partners zelf kiezen of en welke bezittingen of schulden zij op welke manier willen delen. Met de nieuwe huwelijksregels die per 1 januari 2018 zijn ingegaan zijn er meer redenen om huwelijkse voorwaarden te maken.

Ondernemers

Ondernemers adviseren wij nog steeds om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dit heeft meerdere redenen. Door het maken van huwelijkse voorwaarden wordt de echtgenoot van de ondernemer beschermd tegen schulden van het bedrijf.

Kunnen wij je helpen?

MarkVliet staat voor je klaar!

Kies een van onze kantoren om contact mee op te nemen

Fijnaart Oudenbosch Roosendaal
Terug